Van Lanschot Kempen: sterk resultaat en voorstel kapitaalteruggave

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/08/2017 07:32
Aanzienlijke stijging nettowinst naar € 62,3 miljoen (H1 2016: € 31,5 miljoen)
Onderliggend nettoresultaat stijgt naar € 69,6 miljoen (H1 2016: € 37,7 miljoen)
Netto-instroom AuM en positieve koerseffecten zorgen voor toename client assets naar € 72,0 miljard (ultimo 2016: € 69,4 miljard)
Kapitaalpositie nog sterker: CET I-ratio[i] op 19,6% (ultimo 2016: 18,6%)
Voorstel kapitaalteruggave aan aandeelhouders van € 1 per aandeel
's-Hertogenbosch, 29 augustus 2017

Van Lanschot Kempen presenteert vandaag de cijfers over het eerste halfjaar van 2017. Karl Guha, bestuursvoorzitter: 'In de eerste zes maanden van dit jaar heeft onze wealth managementstrategie geleid tot een sterk resultaat. Onze focus op de opbouw en het behoud van vermogen van particuliere en institutionele klanten leidt tot een toename van assets under management (AuM) en een 13%-stijging van provisie-inkomsten. We zijn blij met de vorige week afgeronde overname van de wealth managementactiviteiten van UBS in Nederland, die onze positie bij family offices, verenigingen & stichtingen en vermogende particulieren verder versterkt.

De nettowinst is met € 62,3 miljoen het sterkste halfjaarresultaat sinds jaren. Het onderliggend nettoresultaat stijgt naar € 69,6 miljoen. Het resultaat stijgt mede door de verkoopopbrengst van een deelneming uit onze participatieportefeuille en de verkoopopbrengsten van belangen in onze beleggingsfondsen.

Dankzij deze resultaten en onze zeer sterke kapitaalbasis kunnen wij een kapitaalteruggave voorstellen van € 1 per aandeel. Hiermee zetten we een volgende stap in de uitvoering van onze ambitie om ten minste € 250 miljoen uit te keren aan onze aandeelhouders voor eind 2020.

De client assets stijgen van € 69,4 miljard naar € 72,0 miljard. Zowel Private Banking, Evi als Asset Management dragen bij aan de toename van AuM van € 57,5 miljard naar € 60,1 miljard. Deze AuM-groei is gerealiseerd door € 1,6 miljard netto-instroom en € 0,9 miljard positieve koerseffecten. Per saldo zien we een netto-instroom van € 1,3 miljard bij Asset Management en € 0,3 miljard bij Private Banking.

Evi blijft investeren in het optimaliseren van de dienstverlening. Evi-klanten kiezen in toenemende mate voor beleggen in plaats van sparen. Merchant Banking heeft een beter resultaat dan vorig jaar dankzij een aantal succesvolle transacties in het tweede kwartaal. De Corporate Bankingportefeuille is conform plan verder afgebouwd met bijna € 250 miljoen. Dit draagt bij aan de versterking van onze CET I-ratioi naar 19,6% (ultimo 2016: 18,6%).

De kosten liggen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar, ondanks de extra kosten voortkomend uit de acquisitie van Staalbankiers. De kwaliteit van onze kredietportefeuille is verder verbeterd dankzij het positieve economisch klimaat. Dit resulteert in een netto vrijval van de kredietvoorzieningen van € 1,9 miljoen.'

FINANCIEEL VERSLAG / PRESENTATIE / WEBCAST
Een uitgebreide toelichting op de resultaten en de balans van Van Lanschot Kempen NV kunt u lezen in het financieel verslag en de presentatie over de halfjaarcijfers 2017 op vanlanschotkempen.com/resultaten. Op 29 augustus om 09:00 uur lichten we onze halfjaarcijfers 2017 voor analisten toe in een conference call. Deze conference call kan live worden gevolgd via vanlanschotkempen.com/resultaten en kan ook op een later moment worden teruggeluisterd.

ADDITIONELE INFORMATIE

Additionele informatie is beschikbaar op www.vanlanschotkempen.com/financieel.

FINANCIËLE AGENDA 2017
11 oktober Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders
3 november Publicatie trading update derde kwartaal 2017

Van Lanschot Kempen: aankondiging BAVA in verband met voorgestelde kapitaalteruggave van € 1 per aandeel


's-Hertogenbosch, 29 augustus 2017

Op 11 oktober 2017 zal Van Lanschot Kempen een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) houden in verband met de voorgestelde kapitaalteruggave van € 1 per aandeel. Het voorstel tot kapitaalteruggave is vandaag aangekondigd bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Van Lanschot Kempen.

Van Lanschot Kempen wil een bedrag van € 1 per geplaatst gewoon aandeel A (in totaal ruim € 41 miljoen) aan aandeelhouders teruggeven. De Nederlandsche Bank heeft bevestigd geen bezwaar te hebben tegen dit voorstel.

Karl Guha, bestuursvoorzitter: 'We zijn zeer verheugd dat we dit voorstel kunnen doen aan onze aandeelhouders. De voorgenomen kapitaalteruggave is de volgende stap in de uitvoering van onze kapitaalstrategie. Het is onze ambitie om, onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouder, voor de periode tot en met 2020 ten minste € 250 miljoen terug te geven aan onze aandeelhouders.'

Het voorstel tot kapitaalteruggave en de voorstellen tot wijziging van de statuten in verband met de kapitaalteruggave zullen ter stemming worden gebracht op de BAVA die wordt gehouden op 11 oktober 2017 om 10.00 uur in 's-Hertogenbosch. Het oproepingsbericht, de agenda met toelichting en de voorstellen tot wijziging van de statuten zijn beschikbaar op www.vanlanschotkempen.com/bava.

Als de aandeelhouders het voorstel goedkeuren zal de teruggave in beginsel plaatsvinden in december 2017. De kapitaalteruggave wordt gedaan ten laste van de vrij beschikbare agioreserve, waarmee deze teruggave is vrijgesteld van dividendbelasting. Het totaal aantal uitstaande aandelen blijft ongewijzigd. De CET I-ratio blijft ook na deze kapitaalteruggave ruim boven onze kapitaaldoelstelling van 15 - 17%.

tijd 09.58
Van Lanschot EUR 26,32 +62ct vol. 32.248



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL