Persbericht Euronext Amsterdam inzake Exact Holding N.V.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 06/07/2006 08:53
ADVIES VAN DE COMMISSIE
Euronext Amsterdam N.V. (“Euronext”) heeft de Adviescommissie Fondsenreglement (“Commissie”) bij brief van 17 oktober 2005 verzocht te adviseren over mogelijke overtredingen van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling Exact Holding N.V. (“Exact Holding”). De Commissie heeft dit verzoek op 27 maart jl. mondeling behandeld. Op 8 juni 2006 heeft de Commissie aan Euronext geadviseerd.

Euronext heeft aan de Commissie advies gevraagd over de naleving van het toenmalige artikel 28h Fondsenreglement door Exact Holding in de periode tot het persbericht van 28 juli 2005.

Op donderdag 28 juli 2005 vóór beurs publiceerde Exact Holding een persbericht met, kort gezegd, de aankondiging dat het netto resultaat over het eerste halfjaar 2005 fors lager was dan over dezelfde periode van 2004. De oorzaak lag volgens het persbericht in het feit dat geplande investeringen in sales, marketing en research & development met name in Nederland nog niet tot resultaat hadden geleid. Verder meldde Exact Holding dat de omzet voor geheel 2005 naar verwachting zou uitkomen op € 220 miljoen en dat de operationele marge geen € 50 miljoen maar tussen de 18% en 20% van de omzet zou bedragen. Dit in tegenstelling tot het in het persbericht van Exact Holding van 7 april 2005 genoemde bedrag aan omzet van € 235 tot € 240 miljoen en de daarin uitgesproken verwachting dat het operationeel resultaat voor amortisatie over 2005 € 50 miljoen zal gaan bedragen.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalde, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan.

De Commissie is van oordeel dat onvoldoende aannemelijk is geworden, dat Exact Holding al vóór 19 juli 2005 beschikte over zodanig concrete en specifieke informatie over (waarschijnlijk) in belangrijke mate tegenvallende resultaten in het eerste halfjaar 2005, dat zij hierover eerder een openbare mededeling ingevolge artikel 28h Fondsenreglement had moeten doen in het licht van de door Exact Holding eerder uitgesproken verwachting ten aanzien van de resultaten over geheel 2005. De Commissie is van oordeel dat het standpunt van Exact Holding, dat de tegenvallende resultaten tot en met de maand mei 2005 hiertoe onvoldoende waren, in de onderhavige omstandigheden verdedigbaar is. In het (top)management van Exact Holding hebben zich in het eerste halfjaar van 2005 diverse mutaties voorgedaan, hetgeen voor de Commissie aanleiding is enige terughoudendheid te betrachten bij haar beoordeling.

Daarbij merkt de Commissie op dat niet valt uit te sluiten dat Exact Holding reeds op 19 juli 2005, met het voor haar CEO beschikbaar komen van geverifieerde resultaten over het eerste halfjaar 2005, werd geconfronteerd met een situatie als in de eerste zin van de vorige alinea bedoeld. Exact Holding had er onder de omstandigheden van dit geval verstandig aan gedaan om op dat moment over de onderhavige kwestie overleg te plegen met de Commissaris voor de Notering van Euronext.

De Commissie dient evenwel te beoordelen of zich in het onderhavige geval een kennelijke overtreding van artikel 28h Fondsenreglement heeft voorgedaan, dat wil zeggen dat evident moet zijn dat Exact Holding dit voorschrift heeft veronachtzaamd door niet al op 19 juli 2005 tot openbaarmaking over te gaan. De Commissie acht onvoldoende objectieve aanwijzingen aanwezig om tot dat oordeel te komen, gelet ook op de voor Exact Holding geboden zorgvuldigheid bij de verificatie van, respectievelijk de communicatie met het beleggend publiek over haar tegenvallende resultaten.

De Commissie concludeert uit het voorgaande dat in het aan haar ter beoordeling voorgelegde geval geen sprake is van een kennelijke overtreding van het toenmalige artikel 28h Fondsenreglement door Exact Holding N.V.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT
De directie van Euronext heeft besloten het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven.

Het advies van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 6 juli 2006 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).
Bron : Euronext Amsterdam




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL