BAM rapporteert break even resultaat vóór belastingen over eerste halfjaar 2014

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/08/2014 13:38
Bouw en techniek: lagere omzet en resultaat in verband met Nederlandse activiteiten
 Infra: resultaat inclusief verlies van € 68 miljoen op twee projecten, zoals 7 juli bekend gemaakt
 Vastgoed: resultaat gesteund door succesvolle desinvesteringen commercieel vastgoed;
bemoedigende trends in Nederlandse woningmarkt
 Pps: vijf projecten overgebracht naar joint venture met PGGM
 Orderportefeuille: groei in Bouw en techniek, Infra en Publiekprivate samenwerking
 Planningsfase voor kostenreductie / herstructurering (€ 100 miljoen) en werkkapitaalverbetering (€ 300 miljoen) bijna voltooid
 Vooruitzichten: BAM verwacht een resultaat vóór belastingen, afwaarderingen en
herstructureringskosten voor het volledige jaar van circa € 20 miljoen
(x € miljoen, tenzij anders aangegeven)
Halfjaar 2014 Halfjaar 2013 Boekjaar 2013
Opbrengsten 3.382 3.232 7.042
Resultaat vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen 0,1 11,0 49,8
Marge vóór belastingen en bijzondere waardeverminderingen 0,0% 0,3% 0,7%
Bijzondere waardeverminderingen -1,7 -2,4 -30,0
Eenmalige pensioenbaten - - 24,6
Nettoresultaat -6,6 16,2 46,2
Orderportefeuille (ultimo) 10.700 10.600 10.000
Nico de Vries, voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke BAM Groep: 'De resultaten voor de eerste helft van 2014 tonen een gemengd beeld. In onze twee operationele sectoren werken wij nog steeds aan projecten, die zijn verworven onder zeer moeilijke marktomstandigheden – met name in Nederland. De twee infraprojecten met aanzienlijke verliezen, die wij op 7 juli hebben bekend gemaakt, zijn stabiel; andere projecten leverden sterke resultaten en steunden zo het resultaat voor de gehele sector in het eerste halfjaar. Bij onze twee investeringssectoren was sprake van een aanhoudende goede dynamiek voor het vastgoed-desinvesteringsprogramma, met succesvolle transacties in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. In de Nederlandse huizenmarkt voor nieuwe koopwoningen vertalen de groene scheuten zich in een bemoedigende groei van het aantal verkochte woningen. Deze ontwikkeling zal op termijn doorwerken in onze woningbouwactiviteiten. In de sector Pps hebben wij twee nieuwe projecten verworven, onze samenwerking met PGGM versterkt en zitten perspectiefvolle nieuwe aanbiedingen in de pijplijn. Ik bevestig de omvang van de programma's, die wij op 7 juli hebben aangekondigd, om de operationele en financiële prestaties van BAM te verbeteren. Enkele initiatieven op het gebied van kostenreductie en werkkapitaalbeheer zijn in gang gezet, andere verkeren nog in de voorbereidende fase, die begin oktober zal worden afgerond. Ik heb de beslissing genomen om per 1 oktober terug te treden uit de raad van bestuur. Dit geeft mijn opvolger Rob van Wingerden de mogelijkheid volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de programma’s ter verbetering van de prestaties en BAM naar de volgende fase in de ontwikkeling te leiden. Ik dank al mijn collega's bij BAM voor hun steun en bijdragen in de afgelopen vier jaar.’

Resultaten en werkvoorraad eerste halfjaar 2014
De bedrijfsopbrengsten stegen in vergelijking met de eerste helft van 2013 met € 150 miljoen (5 procent) tot € 3.382 miljoen. Dit valt hoofdzakelijk toe te schrijven aan de sector Vastgoed, als gevolg van de desinvesteringen van commercieel vastgoed. Het gehele resultaat van de sectoren bedroeg € 4 miljoen, een daling ten opzichte van € 11 miljoen vorig jaar. Het resultaat in de sector Infra was aanzienlijk lager, als gevolg van het totale verlies van € 68 miljoen op twee projecten, zoals bekend gemaakt op 7 juli 2014, dat grotendeels werd gecompenseerd door sterke resultaten op een aantal andere omvangrijke projecten. Daarnaast behaalde de sector Vastgoed een positief resultaat in de eerste helft van 2014 na een verlies in de eerste helft van 2013.
Geografisch gezien hebben de verliezen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland in het eerste halfjaar van 2014 vooral betrekking op de twee bovengenoemde projecten. Tevens was er een verlies in Nederland, voornamelijk ten gevolge van de activiteiten in de sector Bouw en techniek. In België en bij BAM International zijn sterke resultaten geboekt.
De totale herstructureringskosten in het resultaat van de sectoren over het eerste halfjaar van 2014 bedroegen € 4,5 miljoen (eerste helft 2013: € 1 miljoen).
De totale orderportefeuille sloot 30 juni 2014 op € 10,7 miljard, een stijging ten opzichte van € 10 miljard ultimo 2013. Deze groei steunde op de operationele sectoren in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, alsmede in Pps. De orderportefeuille in België is afgenomen, vooral als gevolg van de voortgang op een groot project en lage geringe inbreng van nieuwe opdrachten.
De hogere koers van het pond ten opzichte van de euro in de eerste helft van 2014 had een positief effect op de in euro gerapporteerde opbrengsten en orderportefeuille.

Eerste halfjaar 2014: Prestaties sectoren
In de sector Bouw en techniek daalden de Nederlandse opbrengsten vergeleken met het eerste halfjaar 2013 met 16 procent. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door hogere opbrengsten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Het verlies van € 6,8 miljoen voor de sector in het eerste halfjaar van 2014 valt toe te rekenen aan Nederland, in het bijzonder als gevolg van de oudere projecten, verworven toen de marktomstandigheden het slechtst waren, vóór de invoering van verbeterde aanbiedingsprocedures.
De daling van de opbrengsten in Nederland weerspiegelt deels de lagere opdrachtverwerving in de tweede helft van 2013. De goede intake van nieuwe opdrachten in de eerste helft van 2014 resulteerde in een stijging van de book-to-bill-ratio. De orderportefeuilles voor Bouw en techniek in België en Duitsland namen af vanwege verschuivingen in de planning. De orderportefeuille in het Verenigd Koninkrijk steeg met 15 procent, deels vanwege het valutaeffect.
In de sector Infra namen de bedrijfsopbrengsten toe met 4 procent tot € 1.862 miljoen, vooral in het Verenigd Koninkrijk en, in mindere mate, Ierland. Opbrengsten daalden in Duitsland als gevolg van de voortgang op een groot project en bij BAM International vanwege verschuivingen in de planning. Het totale verlies in het eerste halfjaar van 2014 van € 19,2 miljoen omvat € 68 miljoen verlies op twee projecten – een in Duitsland en een in het Verenigd Koninkrijk – zoals meegedeeld op 7 juli 2014. Dit werd grotendeels gecompenseerd door positieve resultaten op andere projecten. Als gevolg van deze twee projecten waren de Duitse en de Britse infra-activiteiten in de eerste helft van 2014 verlieslatend.
Tevens was sprake van een beperkt verlies in Nederland. In België, Ierland en bij BAM International zijn gezonde positieve marges behaald.
BAM heeft effectieve maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat deze twee projecten stabiel zijn en worden opgeleverd volgens planning. De totale orderportefeuille van de sector Infra steeg met 7 procent tot € 5,4 miljard. In Nederland leidde de verwerving van nieuwe opdrachten in het eerste halfjaar van 2014, net als bij de sector Bouw en techniek, tot een positieve book-to-bill-ratio. Er was eveneens een sterke groei van de Britse orderportefeuille, deels het gevolg van de waardestijging van het pond ten opzichte van de euro gedurende de periode.

In Vastgoed had BAM een goed resultaat van € 14.7 miljoen (1e helft 2013: verlies van € 9,7 miljoen).
door de verkoop van commercieel vastgoed. Naast de in het eerste kwartaal gerapporteerde succesvolle desinvesteringen in België, heeft BAM de verkoop voltooid van het Capgeminihoofdkantoor in Nederland en van een aantal kleinere kantoren in het Verenigd Koninkrijk. De totale bruto verkoopopbrengst was € 112 miljoen. Vergeleken met een jaar geleden, ervaart BAM betere omstandigheden voor de verhuur en verkoop van commercieel vastgoed, vooral in het Verenigd Koninkrijk.
De woningmarkt in Nederland vertoont een aantal groene scheuten, maar er is nog steeds aanzienlijk minder activiteit dan vóór de crisis het geval was. BAM verkocht 936 woningen uit eigen ontwikkeling in de eerste zes maanden van het jaar (eerste helft 2013: 531 woningen) in Nederland.
De totale investering in de vastgoedportefeuille bedraagt per 30 juni 2014 € 941 miljoen en is € 87 miljoen lager ten opzichte van 31 december 2013; € 733 miljoen heeft betrekking op investeringen in Nederland. De Nederlandse vastgoedportefeuille aan het einde van de eerste helft van 2014 bevat 116 opgeleverde, maar onverkochte woningen, 363 onverkochte woningen in aanbouw en circa 30.800 m2 gereed maar onverhuurd commercieel onroerend goed.
Deze investeringen zijn deels gefinancierd door recourse en non-recourse projectgerelateerde vastgoedleningen. Per 30 juni 2014 bedroegen de recourse vastgoedfinancieringen € 73 miljoen (ultimo 2013: € 71 miljoen) en de non-recourse vastgoedfinancieringen € 175 miljoen (ultimo 2013: € 271 miljoen).
BAM PPP kende een sterke eerste halfjaarhelft van 2014, met opbrengsten in lijn met vorig jaar en een positief resultaat van € 13,7 miljoen. In totaal werden vijf projecten overgedragen aan de joint venture met PGGM.
Zoals aangekondigd in juni, verhoogt PGGM zijn commitment in de joint venture met € 100 miljoen. Dit brengt het totale gecombineerde gecommitteerde financiering op € 425 miljoen. Beide partijen delen de intentie nauwkeurig te blijven toezien op de aanwending van de extra fondsen en – wanneer noodzakelijk – het commitment verder te verhogen.
De groei in de pps-orderportefeuille in de eerste helft van 2014 hangt samen met de verwerving van twee nieuwe projecten.

Financiële positie
(x € miljoen)
30 juni 2014 31 december 2013 30 juni 2013
Liquiditeiten 318 548 353
Rentedragende schulden 886 931 1.037
Nettoschuldpositie 568 383 684
Recourse nettoschuldpositie 161 -187 136
Vaste activa 1.515 1.632 1.676
Netto-werkkapitaal (exclusief liquiditeiten en
kortlopende leningen)
312 2 265
Eigen vermogen 930 929 779
Garantievermogen 1.054 1.053 903
Balanstotaal 5.047 5.316 5.138
Solvabiliteit 20,9% 19,8% 17.6%

Verwachting 2014
Koninklijke BAM Groep verwacht een resultaat vóór belastingen, afwaarderingen en herstructureringskosten voor het volledige jaar van circa € 20 miljoen. In de tweede helft van 2014 en 2015 zal sprake zijn van reorganisatiekosten.

lees meer op
http://www.bam.nl/pers/persberichten/bam-rapporteert-break-even-resultaat-voor-belastingen-over-eerste-halfjaar-2014?vnc=1a96ab182a2ad05d146891f3236ee1b6&vnp=0

AMSTERDAM (AFN) - Het aangekondigde vertrek van topman Nico de Vries bij BAM is een ,,logische stap'' na twee winstwaarschuwingen in een jaar tijd. Dat stelde analist Michel Aupers van Rabobank vandaag in een commentaar. De halfjaarcijfers van het bouwbedrijf noemde hij ,,uiteindelijk nog best solide''. BAM moest vorige maand zijn winstverwachting voor 2014 laten varen wegens fikse verliezen op een aantal infraprojecten. Het bedrijf, dat in de eerste jaarhelft operationeel quitte draaide, kwam met een nieuwe prognose. Het gaat nu uit van een jaarwinst, voor belastingen een eenmalige posten, van 20 miljoen euro. Aupers rekende na de winstwaarschuwing van 7 juli op een verlies van 20 miljoen euro.

tijd 16.57
De Midcap 603,22 +3,80 +0,63% BAM EUR 1,80 -6ct vol. 11,7 milj.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL