Arcadis: eerste klus blauwalgbestrijding buiten Nederland in Frankrijk

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 19/09/2016 07:47
Arcadis, de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, heeft van de Franse gemeente Bouguenais opdracht gekregen om een recreatieplas te ontdoen van blauwalgen. Het gebeurt nu voor de eerste keer buiten Nederland. Dit wetenschappelijke programma wordt gedaan in samenwerking met universiteiten van Amsterdam en Rennes (Frankrijk). In Nederland wordt blauwalgbestrijding al enkele jaren succesvol toegepast. Dat maakte Arcadis maandag bekend, zonder financiële details te vermelden.

Blauwalg komt veel voor in stilstaand zoet water van vijvers of zwemplassen. Bij warm weer kan blauwalg zich explosief vermenigvuldigen. Sommige soorten produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Een besmetting met blauwalgen kan dus een risico voor de volksgezondheid zijn; in het geval van zwemplassen wordt dan meestal een zwemverbod ingesteld.

Arcadis en de Universiteit van Amsterdam werken sinds 2009 samen aan een methode om blauwalgen te bestrijden. Het water wordt behandeld met een zeer lage en voor mensen en dieren ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat blauwalgen veel gevoeliger voor deze stof zijn dan andere (niet giftige) algen. Met een speciaal geconstrueerde boot wordt de waterstofperoxide via slangen en buizen aan het water toegevoegd.

,,We hebben deze methode de afgelopen jaren verder geperfectioneerd en is nog steeds in ontwikkeling’’, aldus Europees directeur water management David van Raalten van Arcadis. ,,Het zijn wetenschappelijk experimenten, waarbij we onder verschillende omstandigheden de toepassing testen. Deze klus in Frankrijk is de eerste buiten Nederland, waarbij we naast inbreng van de universiteiten ook onze lokale collega’s hebben geleerd hoe dit succesvol uit te voeren. Dit is een mooi voorbeeld hoe we over de landsgrenzen heen kennis uitwisselen. We zijn er trots op deze Nederlandse innovatie nu internationaal uit te rollen.’’

Voor een korte uitleg van David van Raalten: https://youtu.be/LtvHlDiHAXk



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL