Nutreco stopt desinvesteringsproces

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/06/2014 07:25
Nutreco heeft het proces voor een mogelijke desinvestering van zijn mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal beëindigd. Na een uitgebreid traject is gebleken dat er op dit moment geen overeenkomst kan worden bereikt tegen een redelijke waarde, die recht doet aan de belangen van Nutreco en alle betrokken stakeholders. De Spaanse en Portugese bedrijven blijven onderdeel van Nutreco.

Ingegeven door de strategische focus op de groeisegmenten diervoeding en visvoer, heeft Nutreco vorig jaar een strategische evaluatie van de Spaanse en Portugese mengvoer- en vleesactiviteiten uitgevoerd. Na een zorgvuldige afweging van alle mogelijkheden, kondigde Nutreco in februari 2014 het voornemen aan om de activiteiten te desinvesteren. In de afgelopen maanden is een grondig proces doorlopen en is er met verschillende geïnteresseerde partijen gesproken. Voor Nutreco stond van meet af aan vast dat een waardering van de bedrijven hun positie als marktleider, de solide financiële resultaten en het toekomstig potentieel zou moeten weerspiegelen. Gedurende de gesprekken werd evenwel duidelijk dat er op dit moment geen redelijke waardering bereikt kan worden. In het beste belang van de aandeelhouders en om zekerheid te verschaffen aan medewerkers, klanten en andere belanghebbenden, heeft Nutreco besloten om het desinvesteringsproces stop te zetten.

Nieuwe business unit
Zowel de Spaanse en Portugese bedrijven blijven onderdeel Nutreco en vormen de nieuwe en aparte Business Unit Compound Feed & Meat Iberia. Het gaat om bedrijven die goed worden gemanaged, marktleiderschap combineren met operational excellence en cash genereren. De nieuwe Business Unit zal worden geleid door Javier Rodriguez Ceballos, die rechtstreeks rapporteert aan de CEO van Nutreco.

De Spaanse en Portugese activiteiten omvatten Sada, Spaans marktleider in pluimveevlees met een aandeel van 26%, de mengvoeractiviteiten van Nanta, dat in Spanje en Portugal een marktaandeel van 13% heeft, en Inga Food, dat in Spanje actief is in de varkenshouderij en -handel. Sada gaat de komende tijd zijn aanwezigheid in de retail en foodservice kanalen verbeteren en richt zich daarbij op versverpakkingen en verwerkte producten. Dit zijn de segmenten waar de beste groeimogelijkheden liggen. Nanta heeft een duidelijke focus op de boer en streeft naar het versterken van zijn positie als leider in de markt voor niet-geïntegreerde mengvoeders. De operationele resultaten van de mengvoer- en vleesactiviteiten over het eerste kwartaal zijn beter in vergelijking met Q1 2013.

Als gevolg van dit besluit wordt de classificatie van de activa en passiva van de mengvoer- en vleesactiviteiten als 'aangehouden voor verkoop' herzien in de geconsolideerde jaarrekening en worden de resultaten in 2014 gerapporteerd als voortgezette activiteiten. De geconsolideerde balans, de resultatenrekening en het geconsolideerd kasstroomoverzicht van 2013 worden voor vergelijkingsdoeleinden dienovereenkomstig aangepast.

Vooruitzichten eerste halfjaar 2014

Nutreco herbevestigt zijn verwachting voor het eerste half jaar en - als gevolg van het besluit om het desinvesteringsproces te stoppen - neemt daarin de resultaten van de Business Unit Compound Feed & Meat Iberia op.

De volgende ontwikkelingen worden verwacht voor het eerste halfjaar 2014:
Diervoeding: bedrijfsresultaat iets hoger dan vorig jaar (H1 2013: € 56,9 miljoen)
Visvoer: een bedrijfsresultaat dat duidelijker hoger is dan vorig jaar (H1 2013: € 35,1 miljoen).
Compound Feed & Meat Iberia: een bedrijfsresultaat dat duidelijker hoger is dan vorig jaar (H1 2013: € 13,8 miljoen).

Op basis van de huidige conjunctuur verwachten we dat de EBITA voor bijzondere posten voor 'continuing operations' voor het eerste halfjaar van 2014 duidelijk hoger zal zijn dan in het eerste halfjaar 2013 (€ 94,1 miljoen, inclusief Compound Feed & Meat Iberia). Door de seizoensgebondenheid van onze activiteiten wordt het grootste deel van Nutreco's winst in de tweede helft van het jaar gegenereerd.

EINDE PERSBERICHT






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL