Nutreco rapporteert sterk jaar - 'Ambition 2016' goed op koers

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/02/2013 07:24
.Omzet van €5.229,1 miljoen; een stijging van 10,8% in vergelijking met 2011, waarvan 1,8% organische volumegroei
.EBITA uit 'continuing operations' voor bijzondere posten met 13,2% gestegen naar €262,1 miljoen
.Gewone winst per aandeel uit 'continuing operations' stijgt met 26,2% naar €4,53
.Dividendvoorstel van €2,05 per aandeel, stijging van €0,25 (+13,9%). Payout ratio 45%
.Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 28 maart 2013 wordt gevraagd om goedkeuring voor een 1:2 splitsing van het aandeel
.Voortgang op wereldwijde merkspecialiteiten in Diervoeding en innovatieve visvoer oplossingen
.Aanwezigheid in groeiregio's versterkt door opening van nieuwe fabrieken in Brazilië en Rusland en acquisities in Brazilië en Ecuador
.Significante voortgang in het eerste jaar van uitvoering van de 'Ambition 2016 roadmap'. Op koers om de EBITA doelstelling van €400 miljoen in 2016 te realiseren
Knut Nesse, CEO Nutreco: "2012 was een record jaar voor Nutreco. In lastige economische tijden zijn wij doorgegaan met het helpen van onze klanten met innovatieve en duurzame voeroplossingen die bijdragen aan hun productiviteit en winstgevendheid. Ik ben verheugd dat we de sterkste bedrijfsresultaten hebben gerealiseerd in onze groeisegmenten Visvoer en Premix & Speciaalvoer.

We hebben belangrijke voortgang geboekt in het eerste jaar van onze strategie 'Ambition 2016 - driving sustainable growth'. In Diervoeding betrof dit de versterking van onze aanwezigheid in Brazilië, een nieuwe productiefaciliteit in Rusland, de oprichting van twee 'Application and Solution Centres' en een duidelijke focus op wereldwijde merkproducten in voedingssupplementen, voer voor jonge dieren en gezondheidsproducten voor dieren. In Visvoer hebben we een overeenkomst gesloten om 75% van de leidende producent van garnalen- en tilapiavoer in Ecuador over te nemen, waardoor we in de top 3 marktpositie wereldwijd terecht komen. Deze acquisitie ondersteunt onze strategie om onze visvoeractiviteiten in groeiregio's en op het gebied van andere vissoorten dan zalm uit te breiden volledig, terwijl we daarbij onze leidende positie wereldwijd behouden op het gebied van zalmvoer. Innovatie blijft een centrale plaats behouden in onze strategie en we hebben ons R&D budget geleidelijk naar €25 miljoen verhoogd om aan de groeiende vraag naar duurzamere hoogwaardige voeroplossingen tegemoet te komen.

Onze 'Ambition 2016' geeft een duidelijke koers aan om onze doelstellingen te behalen. Nutreco heeft in juli een onderhandse lening van US$250 miljoen geplaatst en in september haar syndicaatslening van €500 miljoen onder verbeterde voorwaarden succesvol aangepast met een verlengde looptijd van 2014 naar 2017, waarmee Nutreco zich verzekert van voldoende financiering om 'Ambition 2016' uit te kunnen voeren. De voortgang die we in 2012 hebben geboekt en onze strategische koers voor de komende jaren laat ons in een goede positie om onze EBITA doelstelling van €400 miljoen in 2016 te behalen."

Overzicht
EBITA voor bijzondere posten uit 'continuing operations' bedroeg €262,1 miljoen, een stijging van 13,2 procent ten opzichte van 2011. De sterkste bedrijfsresultaten werden in de groeisegmenten Visvoer en Premix en Speciaalvoer gerealiseerd. In Visvoer werd groei bereikt in zowel de zalm als de overige vissoorten, met een uitzonderlijk hoge groei in zalmvoer en significant hogere volumes in China. In Premix en Speciaalvoer waren de operationele marges in de laatste twee kwartalen in lijn met de guidance van 7 procent, door goede prestaties in groeiregio's zoals China en Indonesië, en in voer voor jonge dieren en voedingssupplementen.

Wereldwijde groei
Nutreco zette haar focus op de groeiregio's in 2012 voort, met significante investeringen in Latijns Amerika, Rusland en China, waar de vraag groot is naar voerspecialiteiten die een hoger kennis- en technologieniveau vereisen. In Brazilië, 's werelds nummer 3 producent op het gebied van diervoeding, heeft Nutreco haar belang in Nutreco Fri-Ribe, de Premix en speciaalvoer leverancier, tot 97% vergroot en tevens speciaalvoerbedrijf Bellman overgenomen, producent en leverancier van mineralen. In Rusland, behorende tot de top tien diervoedingproducenten ter wereld, heeft Nutreco in Voronezh de bouw van een nieuwe productiefaciliteit voltooid, waar het voer voor jonge dieren, concentraten en premixen voor runderen, varkens en pluimvee zal produceren, waarmee zij voor die markt niet langer afhankelijk zal zijn van import uit West Europa. In oktober heeft Nutreco een overeenkomst gesloten om 75% van Gisis over te nemen, de marktleider in de productie van visvoer voor garnalen en tilapia in Ecuador, met sterke posities in Honduras en Peru. Nutreco heeft ook haar marktpositie in China verder versterkt na de acquisitie van de Chinese producent van vis- en garnalenvoer Shihai eind 2011. Nutreco heeft ook een start gemaakt met het inzetten van haar R&D expertise voor zalm door haar MicroBalanceTM concept ook toe te passen voor niet-zalmachtige vissoorten.

Innovatie en duurzaamheid
Innovatie staat centraal in de strategie van Nutreco en in 2012 werden belangrijke stappen genomen om de capaciteiten op dat gebied te versterken en deze kennisstrategie te implementeren, waarbij de research teams met een aantal nieuwe wetenschappers zijn versterkt. Nutreco heeft een verbeterd Swine Research Centre geopend in Nederland, dat de relatie tussen voer en productie efficiency, reproductie en gezondheid zal onderzoeken. Nutreco heeft ook een nieuwe garnalenvoer research unit geopend in China en haar capaciteiten op het gebied van snelle 'Near-Infrared Reflectance' (NIR) analyse uitgebreid om garnalenvoer van meer consistente en hogere kwaliteit te kunnen garanderen.

Met de nieuwe Application and Solution Centres in Nederland en Canada is Nutreco beter gepositioneerd om haar productie prestatie te verbeteren, en om in lijn met de behoeften van de markt haar kennis en netwerken efficiënter te delen, en een consistente benadering binnen de hele divisie in te voeren voor de marketing van diervoedingsproducten.
In Premixen & Speciaalvoer zullen deze inspanningen resulteren in een duidelijke focus op wereldwijde producten in voedingssupplementen,voer voor jonge dieren en gezondheidsproducten voor dieren.
In Visvoer past Nutreco haar kennis toe om haar aandacht uit te breiden naar andere vissoorten dan zalm en te profiteren van de mogelijkheden op gebieden zoals garnalenvoer en voer voor hoge waarde witvis in Azië. MicroBalance, het zeer innovatieve en duurzame voerconcept, werd succesvol toegepast op andere vissoorten in 2012, inclusief tarbot en yellowtail. Met het oog op de toekomst zijn onderzoekers nu bezig de voordelen van dit concept verder uit te breiden door de toepassing op garnalenvoer.

Agenda 2013
Nutreco zal doorgaan met de uitvoering van haar strategische roadmap naar 2016:

Ontwikkelen van assortiment voeroplossingen met hogere toegevoegde waarde
Focus op Premix & Speciaalvoer en Visvoer
Continueren van operational excellence in volgroeide markten
Groei in regio's Latijns Amerika, Rusland, Azië en Afrika
Door seizoensinvloeden wordt het merendeel van Nutreco's resultaat behaald in de tweede helft van het jaar. Nutreco zal haar trading update over het eerste kwartaal verstrekken op 18 april 2013.

zie voor grafieken
www.nutreco.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL