Beknopt verslag van de BAVA van Corbion

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 05/08/2019 17:54
Om 14.00 uur opende de voorzitter M. Vrijsen vanmiddag de BAVA van Corbion.
De benomening van de heer Olive Rigaud(Fransman) was het agendapunt. Hij is reeds op 1 jlui begonnen met zijn inwerkperiode en na de halfjaar cijfers a.s. woensdag 7 augustus, neemt de huidige CEO Tj. de Ruiter afscheid en gaat hij weer naar zijn kinderen in de VS, vertelde hij ons na de BAVA. Wij hebben hem bedankt in de BAVA en erna, voor het baan brekende werk wat hij voor Corbion heeft gedaan.

De nieuwe CEO heeft een goede basis en dat vertelde de CEO Tj. de Ruiter ook al. De Heer O. Rigaud heeft de laatste 4 jaar bij Naturex gewerkt, daarvoor bij Tate & Lyle in de Fermentatie processen en daarvoor bij Amylum Group in Aalst te Belgiƫ.

Ons vrees was eerst dat hij lang bij Naturex had gewerkt, Naturex is een vergelijkbaar bedrijf als Wessanen, maar daar hij Rigaud de winstgevendheid opgekrikt en toen de "tent" verkocht aan Givaudan in 2018.
De heer de Ruiter vond dat hij een waardig opvolger kreeg, die ook goed bij het personeel past.
De heer Rigaud loopt alle takken van het bedrijf door en zal eind 2019 zijn strategie duidelijk maken. De oude CEO de Ruiter had het sterke vermoeden dat die strategie niet veel gaat afwijken van de reeds bestaande strategie.
Mede doordat dhr. O. Rigaud ook Fransman is, kan dit ook positief zijn voor de JV met Total. Daar is alles i.v.m. een scheiding (daar kwam een vraag vanuit de zaal) goed besproken en vastgelegd. De voorzitter zag daar weinig spanningen komen, want alle Olie Mijen zoeken uitbreding in die Algen richting. De Voorzitter versprak zich met BP. Maar in de rondvraag haalde wij die verspreking aan, BP is een JV aangegaan met Bunge (Australiƫ). Ook een oud Nederlands bedrijf van 1918 te Amsterdam opgestart.

Er was een uitvoerige procedure geweest van sollicitanten en daar kwam de Heer O. Rigaud als de kandidaat naar voren. Het salaris voorstel werd aangenomen, en de benoeming, er waren 41.492.093 aandelen gedeponeerd voor te stemming. De stemming verliep gunstig en werd de heer O. Rigaud benoemd met 96.05% van de stemgerechtigden.
Er waren 22 aanwezigen en de rest had al voor de BAVA hun digitale stemmen laten registeren.
Zijn (Rigaud) benoeming loopt tot de AVA van 2023, of er moet een overname tussentijds komen. Ook daar is een regeling voor getroffen.

Er kwam nog een vraag over het 100 jarig bestaan van Corbion, t.w. op 24 sept. 1919 is de basis gelegd door samengaan van verschillende Suikerfabrieken. Of er nog wat in de pen zit voor personeel en aandeelhouders werd niet duidelijk.

Wel is de suiker(grondstof) erg goedkoop en vooral de rietsuiker in Thailand, dus kan er vanuit die hoek wel eens wat extraatje komen. Thailand is qua grondstof (rietsuiker) erg goedkoop en Corbion is blij daar gevestigd te zijn. Ook de werklust van 't personeel is daar groot. De tweede fabriek kan mogelijk al in 2012 gebouwd gaan worden en op ons vraag; "hoe is de verhouding qua wereld marktleider in de melkzuur"? In de jaren 1980/90 was dat 80% voor CSM!
Nu was het teruggezakt naar eerst ca. 30% en door de JV met Total en de verbouw van o.a. fabriek in Spanje, klimt Corbion weer richting de 60%

Vandaar ook de versnelling van de bouw tweede fabriek in Thailand, mede door de goedkopere grondstof aldaar.(beoordeling XEA.nl).
De concurrentie neemt wel toe, naar de prijsstelling (lees productie kosten) spelen Corbion met haar vestiging(en) in Thailand in de kaart, met goedkoop rietsuiker. Elders in de wereld is de suiker prijs ook laag, maar daar profiteren de concurrenten ook van.

In de markt dekt Corbion haar suiker in, maar niet voor erg lange periodes, dat is ook afhankelijk van de weersomstandigheden in Europa & elders en de inschatting van de handelaren(arbitrage).

De voorzitter vergeleek de prijs van he aandeel toen de Ruiter begon en hoopte dat de heer Rigaud hetzelfde qua prijsstijging voor het Corbion aandeel kan bewerkstelligen, dat zou mooi worden/zijn. (red.).

Een nuttige vergadering en vooral door de vragen, de toekomst is gelegd door de vertrekkende CEO Tj. de Ruiter, nogmaals dank Tjerk

tijd 14.44
d.d. 6 aug. Corbion EUR 28,90 -16ct vol. 12.327
De laatste tijd is de omzet schaars, daar maakte een oud medewerkers ons gisteren attent op. Die opmerking vonden wij bijzonder.
Ook het aantal aanmeldingen voor de BAVA van 42,5 milj., aantal uitstaande aandelen 31/12/2018 58,7 miljoen.
Bij grootaandeelhouders zit ca. 56% van het totaal aantal aandelen.Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL