Eerste kwartaal 2003 Unilever laat goede cijfers zien.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 03/05/2003 09:17
Vooruitzichten voor 2003 ongewijzigd ondanks een tragere start van het jaar dan verwacht.
FINANCIEEL OVERZICHT
€ miljoen (constante wisselkoersen, gemiddeld over 2002)
Eerste kwartaal 2003
Netto-omzet 11.124 (4) %
Bedrijfswinst – beia* 1.623 (2) %
Winst vóór belastingen 1.095 22 %
Nettowinst 670 57 %
Nettowinst – beia* 865 2 %
Winst per NV-aandeel – beia* (in euro) 0,88 4 %
Winst per PLC-aandeel – beia* (in eurocent) 13,22 4 %
* Vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa Tegen actuele wisselkoersen daalde de winst per aandeel (beia) met 7% ten opzichte van vorig jaar.
HOOFDPUNTEN IN HET KWARTAAL
 De onderliggende omzetgroei van onze leidende merken bedroeg 5,5% over de afgelopen twaalf maanden en 3,0% in het eerste kwartaal.
Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging groeide opnieuw uitstekend met 6,8%, maar Voedingsmiddelen kwam langzaam op gang met een omzet vergelijkbaar met die van vorig jaar.
 De brutowinstmarge (beia) van 14,6% was 30 basispunten hoger dan vorig jaar, inclusief een verhoging van de uitgaven voor reclame en promoties met 180 basispunten.
 De besparingen uit herstructureringen worden nog steeds volledig volgens ons programma De Weg naar Groei gerealiseerd.
 De rentelasten namen af met 13% door een aanhoudende kasstroom uit bedrijfsactiviteiten, opbrengsten uit verkochte activiteiten en lagere rentetarieven.
 De winst per aandeel (beia) steeg met 4%.
TOELICHTING VOORZITTERS
De start van het jaar was qua verkopen trager dan verwacht. Naast de gebruikelijke effecten van fasering, met inbegrip van Pasen dat later viel, werden we aan het eind van het kwartaal geconfronteerd met een aantal kortetermijnontwikkelingen in de marktomstandigheden.
Deze factoren troffen met name Voedingsmiddelen en onze bedrijven in Europa en Noord-Amerika. Een betere prestatie in de zich ontwikkelende markten en een uitstekende prestatie in Persoonlijke Verzorging hebben echter bijgedragen aan wederom een kwartaal met sterke groei in Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging.
Overeenkomstig ons programma De Weg naar Groei realiseerden we opnieuw besparingen uit herstructureringen en een verbeterde samenstelling van de portefeuille. Deze vormen de motor achter de investeringen in onze merken en ondersteunen onze plannen voor dit jaar, die gebaseerd zijn op een opvoering van het aantal innovaties en de marketingactiviteiten in Voedingsmiddelen en een handhaving van het niveau van deze activiteiten in Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging.
Onze onderneming, sterker geworden door De Weg naar Groei, is van nature veerkrachtig. Hoewel we te maken hebben met een lastiger economisch klimaat, blijven we vol vertrouwen dat we onze doelstellingen voor winstgroei en de groei van onze leidende merken zullen behalen.

Unilever werd gisteren met een daling van ruim EUR 5 afgestraft tot EUR even EUR 51. Als je dan bedenkt dat elk bedrijf in deze economie last heeft van de teruggang, is de reactie onbegrijpelijk.
De heer A. Heijn vertelde in een krant; " bij het ondernemen zitten risico's". Daar past niet elk jaar een stijging van de winst met 15%, dat kan weleens in een jaar gebeuren, maar niet elk jaar.
Daarom vinden wij uitspraken doen van winsten stijgen met zoveel procent gevaarlijk. Je snijdt je als ondernemer alleen in de vingers, het valt 66,66% tegen, de laatste 33,33% valt het mee.
Wij zijn dan ook niet voor voorspellingen van de jaarlijkse winsten, beleggen doe je voor de langere termijn. Hier is voor Unilever beleggers een mooi moment, om een positie te nemen.
Afgestraft op een dagmoment!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL