ABN Amro: bescheiden winst in moeilijk jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 21/02/2014 08:38
AMSTERDAM (AFN) - ABN Amro heeft over 2013 een nettowinst geboekt van 1,16 miljard euro, 1 procent meer dan in 2012. In dat cijfer zit een fors bedrag aan eenmalige posten verwerkt, met name door het vrijvallen van voorzieningen die in het verleden waren genomen. Zonder die meevallers zou de winst gedaald zijn tot 752 miljoen euro, een derde minder dan het geschoonde resultaat een jaar eerder.

Dat maakte de in 2008 genationaliseerde bank vrijdag bekend. Topman Gerrit Zalm sprak van een bescheiden resultaat, behaald in een moeilijk jaar. In het laatste kwartaal werd een verlies van 47 miljoen euro geboekt. Dat kwam door aanzienlijke toevoegingen aan de kredietvoorzienigen (555 miljoen euro) en door de afdracht van de bankbelasting (106 miljoen euro), aldus de bestuursvoorzitter.

,,Wij zijn met onze activiteiten voornamelijk blootgesteld aan de Nederlandse economie, waar de binnenlandse bestedingen sinds 2008 zijn gedaald'', zei Zalm. Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft het erg moeilijk. Dat merkt ABN Amro doordat veel van zijn klanten in dat segment in financiƫle moeilijkheden zitten. Ook voor consumentenkredieten en hypotheken werden hogere voorzieningen ingeboekt.

Stroppenpot

In totaal voegde ABN Amro afgelopen jaar 1,67 miljard euro toe aan de stroppenpot, 237 miljoen meer dan in 2012. Dat is exclusief de vrijval van in totaal 685 miljoen euro op voorzieningen die waren getroffen voor leningen aan Griekse bedrijven en instellingen die getroffen waren door oplichtingszaak rond Bernard Madoff.

ABN Amro verwacht wel dat het economische dieptepunt achter de rug is. De huizenmarkt vertoont tekenen van herstel, bedrijven zijn optimistischer en ook het consumentenvertrouwen verbetert. ,,Maar zelfs bij een omslag in de economie zullen de kredietvoorzieningen in 2014 naar verwachting hoog blijven'', waarschuwde Zalm.

De operationele baten lagen met 7,3 miljard euro vrijwel op het niveau van 2012. De Nederlandse staat kan van ABN Amro een slotdividend van 200 miljoen euro tegemoet zien. Daarmee komt de totale winstuitkering over 2013 op 350 miljoen euro. Vorig jaar keerde ABN Amro 250 miljoen euro dividend uit aan zijn enige aandeelhouder.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL